Κάθε μέρα όλο και πιο συχνά συναντάμε σπίτια στα οποία το ξύλο παίζει τον κύριο διακοσμητικό και χρηστικό ρόλο. Αυτό είναι πλέον και μια νέα τάση στην Αυστραλία, κάτι που ίσως βάλει σε σκέψεις τους Ιάπωνες και Σκανδιναβούς. Ο Stephen O’Connor και η Annick Houle, ιδρυτές και ιδιοκτήτες του αρχιτεκτονικού γραφείου O’Conno και Houle Architecture, είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό αυτής της υπέροχης κατοικίας στην περιοχή Blairgowrie στην χερσόνησο Mornington στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το σπίτι του κόλπου των πειρατών έχει σχήμα “L” και αναπτύσσεται σε 200 τετρ. μ. Στεγάζει τους ίδιους τους αρχιτέκτονες και τα δίδυμα παιδιά τους.
Από την στιγμή που το σπίτι ήταν δικό τους, οι αρχιτέκτονες μπορούσαν να παίξουν με αγαπημένα τους στοιχεία χωρίς περιορισμούς από τη μεριά κάποιου πελάτη και χωρίς να δεσμεύονται από συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μια σημαντική γι αυτούς αξία ήταν πάντοτε η ισορροπία με την φύση. Το σπίτι τους έπρεπε να γίνει αναπόσπαστο μέρος της αργής ράθυμης ζωής και της αρμονίας του περιβάλλοντος τοπίου. Αναδείχτηκαν στοιχεία απλά που όμως δημιουργούν αίσθηση και ατμόσφαιρα όπως για παράδειγμα ο τρόπος που πέφτει το φώς πάνω στις διάφορες επιφάνειες μέσα από πόρτες παράθυρα και φωταγωγούς, η αίσθηση των ίδιων των υλικών και η αξιοποίηση της θέας τις διάφορες ώρες της μέρας. Μέσα στις πολλές σημαντικές λεπτομέρειες που μελετήθηκαν είναι και τα ρεύματα του αέρα που δημιουργούνται από τα διάφορα ανοίγματα στη διάρκεια μιας μέρας.
Η σκανδιναβική απλότητα των γραμμών είναι εμφανής παντού και ας είμαστε στην Αυστραλία. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο μινιμαλιστικό σπίτι που θυμίζει σε κάποια σημεία του Νορβηγική εξοχική κατοικία χωρίς τρεχούμενο νερό, υδραυλικά, ρεύμα αλλά με όλη την απόλαυση του τοπίου.
Οι οικολογικές ευαισθησίες των ιδιοκτητών τους οδήγησαν σε σχεδιασμό που εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο συνετό τρόπο το ηλιακό φως, το νερό της βροχής και όλες τις άλλες φυσικές πηγές.
Συντηρήθηκαν και καλλιεργήθηκαν τα τοπικά άγρια φυτά καθώς εγκλιματισμένα καθώς είναι απαιτούν την λιγότερη φροντίδα και κατανάλωση νερού.
Όλες οι συσκευές είναι χαμηλής κατανάλωσης ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ξυλείας που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από ανακύκλωση.
Κείμενο: Bill Tikos Απόδοση: ΟΠ πηγή: thecoolhunter.net